Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Podstawowe

cieciorka konserwowa po równej części
groch po równej części
soczewica konserwowa po równej części
cebula 1 szt
natka pietruszki
czosnek 2-3 ząbki
mąka 2 łyżki
ziemniaki na frytki
roszponka
pomidorki koktajlowe
ser kozi

Przyprawy

sól
pieprz
kolendra Prymat do smaku
tymianek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
ajvar z jogurtem

Przepis i sposób przygotowania na: Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy

Kroki postępowania

1
Zmiksować cieciorkę, soczewicę i ugotowany groch wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką. Wszystkie przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Dołożyć przyprawy do warzyw i wymieszać całość łyżką, żeby masa była jednolita.
Krok 1 - Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy foto
2
Gotową masę przełożyć do miski i odstawić na dwie godziny do lodówki.
Z masy uformować kulki wielkości piłeczki ping-pongowej.
Krok 2 - Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy foto
3
Falafele smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju, aż zrobią się smakowicie rumiane
Gotowe kulki przełożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 3 - Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy foto
4
Ziemniaczki podpiec w piekarniku. Z roszponki i pomidorków zrobić salatke. Falafele podać z frytkami z ziemniaków na sałatce z roszpunki i sosem
Krok 4 - Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak