Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy cytrynowiec

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 3 łyżki
kakao 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

KREM CYTRYNOWY

budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier 0,5 szklanki
sok z cytryny 0,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka tortowa 0,5 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
masło 1 kostka

DODATKOWO

delicje z cytrynowa galaretka

KAKAOWA ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
cukier puder 2-3 łyżki
kakao 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

WYKOŃCZENIE

galaretka cytrynowa 2 sztuki

Porada

To modyfikacja popularnego ciasta o nazwie „cytrynowiec” . Ciasto to piekę dość często, więc postanowiłam dla urozmaicenia nadać mu nieco innego charakteru!

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy cytrynowiec

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
Upieczony biszkopt studzimy.
Krok 1 - Czekoladowy cytrynowiec foto
2
BUDYŃ:
Wyciśnięty sok z cytryny dopełniamy wodą. W sumie powinniśmy uzyskać 2,5 szklanki płynu. Połowę rozcieńczonego soku zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący sok, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń i studzimy.
Krok 2 - Czekoladowy cytrynowiec foto
3
Masło ucieramy do białości. Do utartego dodajemy zimny budyń.
Masę cytrynową wykładamy na ciemny biszkopt (można go wczesnej naponczować).
Na masie układamy koło siebie delicje (częścią czekoladową do spodu).
Na ułożone delicje wylewamy kakaową śmietankę.
Krok 3 - Czekoladowy cytrynowiec foto
4
ŚMIETANKA:
Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Powinno przybrać konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy zaparzone kakao oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy całość i wylewamy na wyłożone delicje. Ciasto odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Na zastygniętą śmietankę wylewamy cytrynową galaretkę
Krok 4 - Czekoladowy cytrynowiec foto
5
GALARETKA:
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na zastygniętą śmietankę. Ciasto ponownie odstawiamy do chłodu, by galaretka stężała.
Gotowe.
Krok 5 - Czekoladowy cytrynowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2015 00:39
Apetycznie ono wygląda.
caralajna 20.01.2015 13:51
uwielbiam takie ciasta
Krzysztof15 20.01.2015 12:57
Bardzo apetycznie wyglada
MałaMi89 20.01.2015 12:38
Wygląda mega apetycznie!!! ::)
VioletoweKucharzenie 20.01.2015 10:06
ale apetycznie wygląda:-)
RenataZ-et 19.01.2015 20:33
bardzo smaczny wypiek
Wiktoria29 19.01.2015 20:28
apetyczne ciacho
Mniam 19.01.2015 19:09
Fajne ciasto. Muszę chyba w końcu rozpakować moje delicje i zrobić.
cukiereczek 19.01.2015 19:04
boskie ciasto
tomek18 19.01.2015 18:42
wspaniałe ciasto:)
Ola1984 19.01.2015 18:20
Pyszne ciacho :)
Edith85 19.01.2015 16:24
ale pyszne ciacho :)
monika141 19.01.2015 15:48
pyszne ciacho ,mniam mniam
mirosława4 19.01.2015 15:38
zjadłabym kawałek :)
Babeczka35 19.01.2015 15:25
Bardzo pyszny.
Sroczka 19.01.2015 15:23
Ale pyszne ciasto, zjadłabym kawałek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak