Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazyliowy sernik

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

mąka 20 dag
cukier puder 8 dag
margaryna 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka

SER

ser biały 1 kg 3 x mielony
masło 3/4 kostki
cukier puder 25 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 7 sztuk
budynie śmietnkowe 1 sztuka
mąka krupczatka 1 łyżka
olejek cytrynowy 1 sztuka
rodzynki do środka
proszek do pieczenia szczypta

BAZYLIOWA ŚMIETANKA

śmietana 30% 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
mleko 1/3 szklanki
bazylia świeża 2 garście
sok z cytryny 2 łyżki
cukier puder do smaku ok 2 łyżki
czekolada do dekoracji

Porada

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast. Ponieważ dość często je wykonuję staram się wymyślać nowe smaku, nowe połączenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowy sernik

Kroki postępowania

1
SPÓD:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto. Gotowe wykładamy na przygotowaną tortownicę. Nakłuwamy widelcem.
Krok 1 - Bazyliowy sernik foto
2
SER: Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W następnej kolejności dodawać cukier waniliowy, ser, olejek. Całość ponownie miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z budyniem.
Oddzielnie ubijamy pianę z białek. Ubitą łączymy z przygotowaną masą serową.
Tak przygotowany ser wylewamy to ciasto kruche, co pewien czas wykładamy rodzynki i przykrywamy je kolejną warstwą sera.
Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C.
Upieczony studzimy.
Krok 2 - Bazyliowy sernik foto
3
Z przestudzonego sernika przed wylaniem bazylikowej śmietanki można delikatnie ciągnąc zrumieniony wierzch (niekoniecznie).
Krok 3 - Bazyliowy sernik foto
4
BAZYLIOWA ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (1/3 szklanki).
Bazylię miksujemy wraz z mlekiem. Do zmiksowanej dokładamy sok z cytryny.
Krok 4 - Bazyliowy sernik foto
5
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier oraz bazylikowy mus. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Bazyliową śmietankę wylewamy na przestudzony sernik. Na śmietankę ścieramy czekoladę (ilość według uznania). Całość wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. Gotowe.
Krok 5 - Bazyliowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2015 00:36
Znakomite ciasto.
Wacław 20.01.2015 13:00
ciekawe ciasto :-)
Wiktoria29 20.01.2015 10:53
fajny pomysł, ciekawa jestem jak smakuje ta bazyliowa polewa, nie dominuje nad resztą sernika?
jola91 19.01.2015 17:25
Może być pyszny :) A czy smak bazylii jest bardzo wyczuwalny?
Kolorowa 19.01.2015 17:03
Lubię kolorowe ciasta ;)
barbara11561 19.01.2015 16:25
Rewelacyjny pomysł na sernik
mirosława4 19.01.2015 15:39
apetycznie się prezentuje
Ania321 19.01.2015 15:10
ciekawa jestem, jak smakuje, na pewno przepyszny :)
Wiesława1 19.01.2015 14:27
ciekawa propozycja
marcia7 19.01.2015 14:18
fajny kolor
as28 19.01.2015 14:16
fajny pomysł, nigdy takiego sernika nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak