Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka zapiekane z bakaliami

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 4 szt
orzechy włoskie 1 łyżka
orzechy włoskie 1 łyżka
orzechy pekan 1 łyżka
płatki migdałowe 1 łyżka
rodzynki 1 łyżka
żurawina 1 łyżka
miód płynny
przyprawa do deserów

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zapiekane z bakaliami

Kroki postępowania

1
Jabłka umyć, ściąć na grubość około 1 cm od strony ogonka. W każdym jabłku wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu robiąc miejsce na bakalie. Do środka wlać pół łyżeczki miodu.
Krok 1 - Jabłka zapiekane z bakaliami foto
2
Wszystkie orzechy drobno pokroić, wymieszać z płatkami migdałów, rodzynkami i żurawiną.
Krok 2 - Jabłka zapiekane z bakaliami foto
3
Wsypać mieszankę bakali, polać łyżeczką miodu i przykryć ściętą górą z jabłka. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać wody na wysokość 1 cm. Zapiekać w 200 stopniach około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć z jabłek ściętą część.
Krok 3 - Jabłka zapiekane z bakaliami foto
4
Przed podaniem oprószyć przyprawą i podać na ciepło.
Krok 4 - Jabłka zapiekane z bakaliami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 23.07.2016 19:31
Pyszny deserek
MAR3STA 14.01.2016 18:53
pyszny deserek
IwonaKa 03.10.2015 23:46
pycha,już czuję ten cudowny zapach pieczonych jabłek
Róża1 09.06.2015 10:22
wspaniały deser do jesiennej i zimowej herbatki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak