Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z pszenicą

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Skład

mięso mielone 1 kg
kapusta włoska 1 główka
cukinia
marchewka
pszenica 150 g
sok pomidorowy 1300 ml
woda zimna 100 ml
cebula
czosnek 2 ząbki

przyprawy

curry 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3
tymianek
Papryka słodka mielona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z pszenicą

Pszenicę wsypać do miski, zalać woda i moczyć około 2 godziny, następnie gotować do miękkości, dodając szczyptę soli.Odcedzić po ugotowaniu i przepłukać. Cebulę i czosnek obrać, poszatkować. Obraną marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cukinię, marchewkę, pszenicę, wodę i połowę cebuli włożyć do miski i połączyć ze sobą. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać przez 5-10 minut. Woda musi się wchłonąć i połączyć składniki. Liście kapusty pojedynczo włożyć do gorącej wody na 1 minutę, aby zmiękły. Na liście nakładać farsz mięsny i zawinąć boki, a następnie wzdłuż, by powstał zawijaniec. Obwiązać każdego gołąbka nitką, by się nie rozpadł podczas dalszej obróbki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek i pozostałą cebulę, dodać liść laurowy i zalać sokiem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Na patelni smażyć na złoty kolor gołąbki z obu stron i przekładać do garnka z sosem. Gdy wszystkie będą w garnku przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 40-45 minut. Podawać z ziemniakami z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 19.01.2015 10:37
ciekawe nadzienie
wwwiolka 18.01.2015 20:38
Takich jeszcze nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak