Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PĄCZKI – NAJLEPSZE!

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 500 g
drożdże świeże 50 g
żółtko jajek 4 szt
cukier 3 łyzki
cukier wanilinowy 1 łyzka
jajko 1 szt
masło 50 g
mleko 3,2% 250 g
sól 1 szczypta
spirytus 2 łyzki

DODATKOWO

marmolada 200 g
olej 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: PĄCZKI – NAJLEPSZE!

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

UWAGA!

Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową.

Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.

Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy.

Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru.

Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.

Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1,5 cm.

Szklanką wycinamy pączki i układamy na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju ) do odpowiedniej temperatury – jest to ok. 180C.

Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku.

Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ).

Oblewamy dużą ilością lukru ( cukier puder + sok z cytryny + woda ) lub obsypujemy cukrem pudrem!

Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 22.02.2015 19:55
bardzo apetycznie wygladaja
cooked 17.01.2015 20:39
na karnawał w sam raz
Renataj 17.01.2015 20:13
Domowe pączki zawsze najlepsze:)
mirosława4 17.01.2015 19:55
wyglądają jak ze sklepu , mi takie nigdy nie wychodzą z obrączką :)
wyattearp 17.01.2015 19:17
poproszę jednego :)
IwonaDD 17.01.2015 18:46
ślinka cieknie na ich widok
IKrakowianka 17.01.2015 18:32
cudownie wyglądają
Grazyna0211 17.01.2015 18:26
rzeczywiście prezentuje się jak najlepszy pączek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak