Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort gruszkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

białko 2 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka 2 łyżki
olej 1/3 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa 50 gram
płatki migdałowe 30 gram

Masa jasna

żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 16 gram
cukier 1 łyżka
serek mascarpone 250 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 czubata łyżeczka
woda 1/4 szklanki
mleko w proszku 1/2 szklanki
aromat migdałowy

Masa czekoladowa

śmietana 30% 1 litr
cukier puder 1/2 szklanki
śmietan fix 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
woda 1/2 szklanki
czekolada gorzka 200 gram
woda 10 łyżek
rum 25 ml

Dodatkowo

kakao do posypania 3 łyżki
gruszki w zalewie 0,9 litra
orzechy laskowe 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort gruszkowy

Kroki postępowania

1
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Miksując powoli wlewać olej. Mąkę wymieszać z wiórkami i skórką pomarańczową, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Krok 1 - Tort gruszkowy foto
2
Wyłożyć ciasto do tortownicy ( 26 cm) z papierem do pieczenia, równo rozsmarować. Posypać płatkami migdałowymi i piec 20 minut w temp. 170*C. Po upieczeniu schłodzić.
Krok 2 - Tort gruszkowy foto
3
Gruszki wyjąć z syropu i pokroić w kostkę.
Krok 3 - Tort gruszkowy foto
4
Wyłuskane orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku oczyścić i posiekać. Wystudzone ciasto włożyć z powrotem do tortownicy.
Krok 4 - Tort gruszkowy foto
5
Masa jasna: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać serek i mleko w proszku dokładnie zmiksować. Dodać aromat migdałowy i rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać.
Masę wyłożyć na zimny spód, na masę gruszki i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na czas robienia masy czekoladowej.
Krok 5 - Tort gruszkowy foto
6
Do rondla wlać 10 łyżek wody, dodać połamaną czekoladę i mieszając rozpuścić na bardzo małym ogniu.Dodać alkohol i wymieszać.
Krok 6 - Tort gruszkowy foto
7
Masa czekoladowa: Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier i śmietan fixy. Dodać chłodną czekoladę i żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl wody.
Krok 7 - Tort gruszkowy foto
8
Rant tortownicy podnieść 2 cm. w górę.
Krok 8 - Tort gruszkowy foto
9
Wyłożyć masę czekoladową na orzechy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
Krok 9 - Tort gruszkowy foto
10
Boki tortu i górę obsypać kakao. Dowolnie udekorować.
Krok 10 - Tort gruszkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 17.01.2015 22:52
pieknie wygląda
Mniam 17.01.2015 16:32
Piękny torcik i smaki ciekawe.
tomek18 17.01.2015 15:44
wyśmienity torcik
Katarzyna59 17.01.2015 15:19
mniam mniam
Justi2401 17.01.2015 14:31
Przepiękny i pyszny :)
Ada-Gaba 17.01.2015 14:27
śliczny torcik
patusia713
patusia713 17.01.2015 14:11
aż zrobiłam się głodna
AgaS10 17.01.2015 13:49
piękny tort:)
mysza75 17.01.2015 11:39
jaki piękny torcik
Krystyna32 17.01.2015 11:02
pyszności :)
Maridka19 17.01.2015 10:40
Wspaniały efekt końcowy :)
erym 17.01.2015 10:27
alez on gruby, wyrosniety brawo!
engie23 17.01.2015 10:10
apetycznie wygląda
Ewelina1991 17.01.2015 10:07
cudowny tort
ben-ka 17.01.2015 08:38
Śliczny i taki apetyczny!
ada.la 17.01.2015 08:29
rewelacyjny torcik
iziona 17.01.2015 08:20
Piękny torcik taki skromny i jednocześnie elegancki :)
Agnieszka-87-25 17.01.2015 08:14
apetyczny tort
Zdzisław 17.01.2015 05:30
takie słodkości bardzo lubię
Klausia 17.01.2015 00:26
wygląda świetnie :)
misia53 17.01.2015 00:19
Fantastycznie wygląda
jagoda5913 16.01.2015 23:26
Pięknie wygląda
aisoglam 16.01.2015 23:24
Apetyczny torcik :)
Skotka 16.01.2015 22:34
mirosława4, dziękuje za czujność. Zamiast żółtek wskoczył mi ser żółty, dobrze że jeszcze mogłam poprawić:)
mirosława4 16.01.2015 22:13
apetyczny ten torcik , tylko zastanawiam się bo napisałaś do jasnej masy ser żółty 2 szt. czy to jest twardy ser starty na tarce ??

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak