Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na 1 słoik

ogórki ok 6 sztuk
ząbki czosnku 1,5 ząbka
korzeń chrzanu kawałek
koper świeży 1 gałązka
liść winogronowy 1 sztuka

Zalewa

woda 1 litr
sól 1 łyżka

Porada

Ilość wody uzależniona jest od ilości ogórków. Liść winogrona, układany na wierzchu ogórków zabezpiecza przed psuciem się ogórków.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

1. Słoiki wyparzyć, ogórki namoczyć na ok 1h, umyć. Czosnek pokroić wzdłuż na pół, chrzan na kawałki.
2. Na dno każdego słoika ułożyć koper, wrzucić czosnek oraz kawałek chrzanu.
3. Ogórki ciasno poukładać w słoiku. Ponownie na wierzchu ułożyć koper i przykryć liściem winogrona.
4. Sporządzić zalewę: Zagotować wodę z solą - 1 łyżka soli na 1l wody.
5. Ogórki zalewać gorącą zalewą, zakręcić i odstawić do ukiszenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 11:52
Raz dwa i dodatek do obiadu gotowy :)
Ola1young 16.01.2015 09:49
też takie ogórki robimy
Wafelek2601 15.01.2015 21:44
Lubię takie domowe ogórki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak