Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęca pieczeń z winogronami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 1,2 kg bez kości
tłuszcz do smażenia
wino białe wytrawne 0,5 szklanki
sok z cytryny z połowy
winogrona czerwone 10 dag
winogrona białe 10 dag
sól do smaku
pieprz
mąka ziemniaczana ok 1 łyżeczka

Porada

Idealna pieczeń na świąteczny obiad, ale nie tylko. Goście z pewnością będą zachwyceni jej smakiem. Jest krucha, smaczna i aromatyczna.

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęca pieczeń z winogronami

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy przyprawami.
Krok 1 - Cielęca pieczeń z winogronami foto
2
Następnie mięso rumienimy na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 2 - Cielęca pieczeń z winogronami foto
3
Obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 180°).
Krok 3 - Cielęca pieczeń z winogronami foto
4
Z cytryny wyciskamy sok. Sokiem oraz winem podlewamy mięso.
Krok 4 - Cielęca pieczeń z winogronami foto
5
Pieczeń powinna znajdować się w piekarniku około 1 godziny. Na 5-7 minut przed końcem pieczenia dodajemy do niej umyte winogrona.
Gotową pieczeń wyjmujemy. Przed podaniem kroimy ją w plastry.
Sos uzyskamy z pieczeni zlewamy do garnka i zabielamy mąką. Podajemy go wraz z pieczenią.
Krok 5 - Cielęca pieczeń z winogronami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 16.11.2015 10:25
ciekawe połączenie
ben-ka 20.10.2015 08:44
Jak ja dawno nie jadłam cielęciny, a taka smaczna !
gusia1000 21.01.2015 00:57
idealne mieso.
Wacław 16.01.2015 10:52
pyszny obiad u Ciebie !
norweska20 15.01.2015 21:03
mięsko pierwsza klasa
Kolorowa 15.01.2015 19:04
podoba mi się dodatek winogron ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak