Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z jajkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 1 szkl
zakwas na żur 0,5 l
cebula 1 szt
majeranek
boczek wędzony 150 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
włoszczyzna 1 pęczek
przyprawa uniwersalna Kucharek
jajko ugotowane na twardo 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z jajkiem

Cebulę obrać i opalić nad płomieniem, włoszczyznę, dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1/5 litra wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę, wegety. Gotować około 1 godziny. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić, do wywaru dodać śmietanę, zakwas . Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak