Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowa owsianka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki owsiane 5 łyżek (górskich)
woda 250 ml
mleko 250 ml (1,5 % - bez laktozy)
ksylitol 2 łyżeczki
ziarenka z lasek wanilii z 1/3 laski
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa owsianka

Przepis na owsiankę, którą lubię rozpoczynać dzień. Jej mały talerzyk dodaje mnóstwo sił i energii od samego rana. Najbardziej lubię waśnie taką, delikatnie słodką, gęstą, o wyraźnym smaku waniliowym. Serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane zalewamy 250 ml wody i odstawiamy do napęcznienia.

Kiedy te zmiękną i nabiorą objętości, zagotowujemy je, a następnie dodajemy mleko*, szczyptę soli, cukier brzozowy i ziarenka wanilii.

Wszystko ponownie zagotowujemy, przez cały czas mieszając.

* używam mleka bez laktozy, gdyż lubię jego słodki smak. Owsianka na mleku bez laktozy jest także świetna dla osób, które nie tolerują tego cukru mlecznego.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak