Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka szefa kuchni

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1,5 kg (paski)

Marynata

Owoc jałowca cały Prymat 3 ziarna
miód płynny 2 łyżki
piwo 1/4 szklanki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżki

Dodatkowo

piwo 1/4 szklanki
laska cynamonu 1 sztuka
cebula 4 sztuki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
woda

Porada

Sos oczywiście można zagęścić mąką, jednak ja tego nie robię, żeby nie psuć jego wspaniałego smaku i aromatu.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka szefa kuchni

Kroki postępowania

1
1. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na części. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem. Składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc)
Krok 1 - Żeberka szefa kuchni foto
2
2. Żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do garnka wraz z pozostałą po nich marynatą.
Krok 2 - Żeberka szefa kuchni foto
3
3. Na tłuszczu na którym smażyły się żeberka podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Wrzucamy ją do żeberek (razem z tłuszczykiem).
Krok 3 - Żeberka szefa kuchni foto
4
4. Wlewamy 1/4 szklanki piwa i zalewamy wodą tak by lekko przykryła żeberka. Wrzucamy korę cynamonu i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godzinę) od czasu do czasu mieszając. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 4 - Żeberka szefa kuchni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.01.2015 10:52
pyszny obiad :-)
Futka 17.01.2015 17:48
Znakomite żeberka :)
ice cubes 14.01.2015 17:02
dobry obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak