Wigilijne knedle na słodko

Wigilijne knedle na słodko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    400 gram
  • ziemniaki ugotowane

    700 gram
  • sól

    szczypta
  • jajko

    1 sztuka

MAK

  • mak

    180 gram
  • miód

    2-3 łyżki
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • rodzynki

    2 łyżki
  • żurawina suszona

    2 łyżki
  • suszone śliwki kalifornijskie

    ok 6 sztuk
  • daktyle

    ok 5 sztuk
  • olejek migdałowy

ORZECHOWO: MIODOWA OMASTA

  • masło

    100 gram
  • miód

    2-3 łyżki
  • orzechy włoskie

    3/4 szklanki siekanych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijne knedle na słodko
Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki oraz sól. Energicznie zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Wigilijne knedle na słodko
Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.
Na każde koło wykładamy porcje makowego nadzienia.
Krok 3 - Wigilijne knedle na słodko
Zawijamy boki do góry i sklejamy je. Formujemy knedle.
Krok 4 - Wigilijne knedle na słodko
MAK:Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy 2 razy.
Orzechy siekamy na mniejsze części, śliwki i daktyle kroimy w kostkę, rodzynki i żurawinę pozostawiamy w całości.
Do zmielonego maku dodajemy przygotowane bakalie. Na koniec wlewamy miód i dodajemy bułkę tartą. Całość miksujemy. Ewentualnie na koniec dodajemy jeszcze miód do smaku oraz odrobinę olejku migdałowego. Z gotowej masy makowej formujemy kulki, dość mocno je ściskając. Uformowane układamy na wyciętych z ciasta ziemniaczanego kółkach.
Krok 5 - Wigilijne knedle na słodko
OMASTA:
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy miód orz orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły. Gotową omastą polewamy knedle przed podaniem.
Jadwiga/Jaga85
Na wigilijnym stole znikają jak świeże bułeczki i zawsze znajda się chętni na dokładkę:). Polecam!!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

slodkieniebo

27.12.2016 13:19
Wyglądają wspaniale !:)

pestka

25.12.2016 11:54
wyglądają bardzo smacznie

Ada-Gaba

09.07.2016 20:54
wyglądają apetycznie

gusia1000

21.01.2015 00:46
po wigilii tez mona je zrobic.

Wiesława1

15.01.2015 12:21
wyglądają pysznie

cukiereczek

15.01.2015 08:40
apetyczne

matesko

14.01.2015 20:16
zamiast kutii mozna zrobić, też jest mak, miód, bakalie

Stenka

14.01.2015 17:25
ciekawa propozycja

bhb8

14.01.2015 17:05
wyglądają zachęcająco :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat