Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z kolorową cebulą

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO NA 1 CHAŁKĘ

mąka pszenna 1 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
drożdże świeże 12,5 g
cukier 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 szkl
masło 25 g
jajko

CEBULA CZERWONA

cebula czerwona 2 szt
cukier brązowy 1 łyżka
ocet balsamiczny 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

CEBULA ŻÓŁTA

cebula biała 2 szt
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z kolorową cebulą

Kroki postępowania

1
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale niegorącym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Po tym czasie dodać resztę składników na ciasto, rozpuszczając masło, a jajko roztrzepując widelcem (pozostawić trochę do posmarowania). Zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chałka z kolorową cebulą foto
2
CZERWONA CEBULA: Cebulę pokroić w piórka i na odrobinie masła chwilę podsmażyć. Dodać cukier wino i ocet balsamiczny. Dusić, aż cebula zmięknie i większość płynów odparuje. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
Krok 2 - Chałka z kolorową cebulą foto
3
ŻÓŁTA CEBULA: Wodę (ok 1 litra) z dodatkiem cukru i kurkumy zagotować. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Gotować 3minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miseczki i przyprawić.
Krok 3 - Chałka z kolorową cebulą foto
4
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15x20cm. Pociąć wzdłuż na 4 równe paski.
Krok 4 - Chałka z kolorową cebulą foto
5
Na środek każdego kłaść cebulę i zlepiać ciasto. Uważając, aby łączone brzegi były suche. Farszu cebulowego trochę zostanie. Dwa wałki powinny zawierać czerwoną cebulę, a dwa żółtą.
Krok 5 - Chałka z kolorową cebulą foto
6
Złączyć końce i przekładać między sobą jak w tradycyjnej chałce. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6 - Chałka z kolorową cebulą foto
7
Przed pieczeniem posmarować odłożonym jajkiem i posypać suchym makiem. Piec przez ok 40min w 180*C. Smacznego!
Krok 7 - Chałka z kolorową cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 22.06.2015 13:53
fajna chałeczka
Katarzyna59 14.01.2015 16:25
śliczna chałka
Ola1young 14.01.2015 15:38
apetyczna ta chałka :)
Kolorowa 14.01.2015 14:41
Doskonały pomysł !
monika141 14.01.2015 14:35
wygląda super i na pewno jest smaczna
Krystyna32 14.01.2015 14:29
wygląda pysznie
Beatris 14.01.2015 14:21
Patrząc na zdjęcie zrobiłam się głodna... Pysznie wygląda:)
Magda60 14.01.2015 14:17
swietny pomysl
kloruś 14.01.2015 13:09
pomysł pierwsza klasa! chętnie bym skosztowała!
jola91 14.01.2015 12:36
Obłędna ta chałka, poproszę kawałeczek :)
Magula 14.01.2015 11:14
ale fajny pomysł, super
as28 14.01.2015 10:54
świetny przepis
IwonaDD 14.01.2015 10:53
wyszła świetna
brioszka 14.01.2015 10:40
genialny pomysł!
Malinka 14.01.2015 10:00
Chałka w takim wydaniu to dla mnie nowość, ale bardzo apetyczna :)
Wiktoria29 14.01.2015 09:56
świetny sposób na chałke
iziona 14.01.2015 09:53
Cudowna jest ta chałka na sam widok cieszy się mordka :)
Ania84 14.01.2015 09:05
ale super :)
Edith85 14.01.2015 08:58
przepis po prostu rewelacyjny, świetnie wygląda ta Twoja chałka, mogłabym ją jeść oczami :)
Ola1984 14.01.2015 07:02
Świetnie wygląda, bardzo fajny pomysł na śniadanie.
Iwusia 13.01.2015 23:13
fantastyczna
Franciszek 13.01.2015 22:37
Super przepis
tytka 13.01.2015 22:24
pieknie wygląda
Bernadeta1 13.01.2015 22:17
Ale ta chałka pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak