Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste lukrowane pierniczki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 kg
jajko 3 szt
cukier 250 g
miód 250 g
margaryna 300 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżki
kakao 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
woda 1 łyżka

Dekoracja

białko 1 szt
cukier puder 1,5 szklanki
sok z cytryny 3 łyżeczki
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Proste lukrowane pierniczki

Mąkę pszenną, kakao oraz sodę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier i przyprawę do pierników. Miód podgrzewamy. Przestudzony dodajemy do mąki. Wbijamy jajka, wlewamy wodę oraz siekamy margarynę lub masło. Całość dokładnie zagniatamy (do uzyskania jednolitej gładkiej masy). Ciasto dzielimy na 3 części owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie obsypujemy blat i każdą z części wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180*C przez 12 minut.
Dekoracja:
W misce miksera umieszczamy białko, 1 szklankę cukru pudru i sok z cytryny. Miksujemy stopniowo dodając resztę cukru pudru. Dzielimy w małe kubeczki, dodajemy barwniki.
Jeżeli wydaje się nam, że lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 14.01.2015 09:43
bardzo dobre
RenataZ-et 13.01.2015 20:13
pyszne pierniczki
ice cubes 13.01.2015 15:03
uwielbiam takie :)
Adamorek 13.01.2015 13:37
ładne kolory
mysza75 13.01.2015 10:40
jak pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak