Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa karkówka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1 kg
Gorczyca biała cała Prymat 5 łyżeczek
tymianek 2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
czosnek ząbki 3 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej 1/4 szkl
wino czerwone wytrawne 1/2 szkl

Porada

Karkówkę w zależności od upodobania można zastąpić schabem.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa karkówka

1. Przyrządzić marynatę: do moździerza wsypać gorczycę, tymianek, ziele angielskie, grubą sól, czerwoną słodką paprykę, pieprz, wyrobić na "pył", kolejno dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej i utrzeć na pastę.
2. Mięso oczyścić, natrzeć przygotowaną marynatą i włożyć do garnka, na wierzch ułożyć liście laurowe, przykryć i odłożyć do lodówki na 12h.
3. Następnego dnia mięso wyjąć i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Mięso wraz z tłuszczem przełożyć do brytwanki (lub naczynia żaroodpornego), przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Po upływie ok 40 min mięso wyjąć, wlać czerwone wino i ponownie włożyć do piekarnika, piec ok 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 11:56
domowa wędlinka, najlepsza!
jagoda5913 14.01.2015 11:12
Dobry pomysł na swojską wędlinke
gottrina 13.01.2015 10:13
Nie ma to jak domowa wędlinka
Magula 13.01.2015 09:21
Lubię domowa wedlinkę
w mojej kuchni 13.01.2015 08:50
smaczne jedzonko
Skotka 12.01.2015 23:00
Lubie taką:)
cooked 12.01.2015 22:00
pożywne mięsko :)
Małgorzata Pin 12.01.2015 21:24
również taka robie pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak