Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kieszonki schabowe z borowikami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

borowików, prawdziwków 4-5
kawałek pora ok. 15 cm 1
łyżek masła 4-5
sól, pieprz mielony do smaku:
kieliszka wina białego, wytrawnego 1/2
kotlety schabowe 4 (2-3 cm, środkowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kieszonki schabowe z borowikami

Każdy kotlet naciąć poziomo z jednej strony ostrym nożem tak aby uzyskać głęboką kieszeń, leciutko rozbić przez folię spożywczą, oprószyć w środku i z wierzchu solą oraz pieprzem. Pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić 2-3 łyżki masła, wrzucić pora a po chwili dodać grzyby. Smażyć na silnym ogniu mieszając aż zmiękną i odparuje nadmiar soków, doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Każdą kieszeń napełnić farszem i spiąć wykałaczkami albo szpadkami. Kłaść na mocno rozgrzaną mieszankę masła i oleju, smażyć do zrumienienia z obu stron. Na koniec podlać winem i dusić 5 min. pod przykryciem. Podawać z ziemniakami i groszkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 10.05.2012 00:41
dobre
SylwiaMagdaSabin 23.10.2011 15:10
bardzo fajne przepisy ma Pani
Ewa104 11.08.2011 14:28
No,to ja rozumiem.Robiłam kiedyś roladki zawijane z borowikami,więc wiem,że to mięsko z takim nadzieniem jest wyśmienite.I pięknie wygląda.
Rogalik 27.06.2011 21:22
pyszne
irenka 08.02.2011 21:13
Robię z pieczarkami.
agnieszka189 12.10.2010 09:02
wspaniałe
Sarenka 05.09.2010 12:43
O ludzie, wspaniale. Te Twoje dania z grzybkami powalaja Izuniu!:P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak