Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z warzywami i ryżem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg łopatki wieprzowej 1
marchewki 3
dkg fasoli szparagowej zielonej 30
łyżeczki sosu chili 3
łyżeczki mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej 2
cebula 1
łyżki sosu sojowego jasnego 3
ryż długoziarnisty 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z warzywami i ryżem

Ryż dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, zalać 3 szkl. zimnej wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/2 małej łyżeczki kurkumy, gotować na malutkim ogniu pod przykryciem aż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na połowie oleju do zrumienienia, partiam,i ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przekładać do rondla a na tej samej patelni, na reszcie oleju, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, przełożyć do mięsa. Podlać całość ok. 1 szkl. wody i dusić ok. 30 min.. Następnie dolać sos sojowy i chili. Marchewkę i fasolkę umyć, oczyścić, obrać. Marchew pokroić w plasterki, strąki fasolki podzielić na 2-3 części. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać marchew i dusić razem 10 min.. Na koniec doprawić czosnkiem, solą, papryką mieloną i dodać fasolkę, dusić kolejne 5-10 min. aż fasolka będzie miękka. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do rondla, zagotować mieszając. Podawać z ryżem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 27.06.2011 13:31
super
agnieszka189 15.06.2011 12:50
bardzo apetycznie wygląda
Barbara/zuza22_85 22.03.2011 16:35
super
ewasylwia 11.12.2010 16:30
bardzo fajny gulasz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak