Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z soczwwicą i pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto pierogowe

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 5 dag
olej 1/2 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanki
jajko 1 szt
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku do smaku

farsz

soczewica czerwona 1 szklanka
pieczarki 25 dag
cebula 1 szt
olej do smażenia 2 łyżki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Pierożki są dobre na ciepło i na zimno. Podawać jako dodatek do barszczu

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z soczwwicą i pieczarkami

Soczewicę opłukać, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości - około 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pieczarki obrać, opłukać pokroić drobno i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać.
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, łyżkę mąki i oleju. wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Szklanką wyciąć krążki, nałożyć trochę farszu i zlepić brzegi.
Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać kminkiem lub ziarnami słonecznika
Ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lucan 11.01.2015 12:05
apetyczne. Lubie takie nowinki
Anna169Hosz 10.01.2015 21:28
Interesujące pierożki.
mitek111 10.01.2015 20:08
lubię takie eksperymenty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak