Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DORSZ Z PIECZARKAMI I SOSEM POROWYM

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza 2 szt
pieczarki 100 g
cebula 1 szt

SOS

por 1 szt
masło 2 łyzki
mąka 1 łyzka
chrzan 1 łyzeczka
śmietana 12% 50 ml
bulion warzywny 200 ml
oliwa 50 ml
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: DORSZ Z PIECZARKAMI I SOSEM POROWYM



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczoną rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut.

W tym czasie drobno siekamy cebulę i kroimy pieczarki, podsmażamy do miękkości na odrobinie oliwy, doprawiamy solą.

SOS:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pora, przesmażamy ok.7-8 minut.

Oprószamy mąką, podlewamy ciepłym bulionem i gotujemy kilka minut.

Dodajemy chrzan i śmietanę, doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące z upieczoną rybą i pieczarkami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 11.01.2015 10:03
mmm apetyczne danie!
Edith85 10.01.2015 21:42
uwielbiam takie smaki
Ola1984 10.01.2015 21:39
Bardzo smacznie podana ryba :)
aisoglam 10.01.2015 18:13
Smaczna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak