Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 200 ml
drożdże 40 gram
cukier 100 gram
masło 60 gram
jajko 4 szt
masa makowa
cukier puder
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z łyżką cukru i podgrzanym mlekiem. Dodać łyżkę mąki i wymieszać. Przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia
Krok 1 - Makowiec foto
2
Żółtka utrzeć z cukrem
Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia
Krok 2 - Makowiec foto
3
Utarte żółtka, mąkę dodać do rozczynu i zagnieść ciasto , a następnie odstawić je do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Krok 3 - Makowiec foto
4
Następnie do ciasta dodać przestudzone roztopione masło i ponownie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia
Krok 4 - Makowiec foto
5
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt i rozsmarować na nim masę makową.
Krok 5 - Makowiec foto
6
Placki zwinąć w rulon i owinąć w papier do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny, a następnie piec w temp. 190 stopni okl. 50 min.
Z cukru pudru i wody przygotować lukier i polać po makowcu
Krok 6 - Makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 10.01.2015 18:02
Pycha :-)
Małgorzata Pin 10.01.2015 17:00
pycha, na święta w sam raz
asiczekz 10.01.2015 16:03
Niestety w świątecznym zamieszaniu nie zrobiłam ładnego zdjęcia makowca takiego już na gotowo, ale na ostatnim zdjęciu w przepisie widać go w tle :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak