Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bałwanki świąteczne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bezy

białko 2 szt
sól 1 szczypta
cukier puder 15 dag
sok z cytryny 1 łyżki
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta

lukier

woda ciepła 2 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Bałwanki świąteczne

Białka bez żółtek ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
Gdy będzie już piana, dodajemy łyżką cukier puder i dalej ubijamy, nie może być żadnych grudek. Na koniec dodajemy sok z cytryny i delikatnie zamieszamy kilka razy. Dodajemy barwnik niebieski, mieszamy.

Wkładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dwie nachodzące na siebie kulki.

Pieczemy w 140 stopniach około 45-50 minut.

Lukier:
Cukier puder wsypujemy do miski i dolewamy po łyżce wrzątku, szybko mieszamy i znowu dolewamy do rozpuszczenia go w wodzie. Dodajemy tyle cukru, żeby konsystencja była gęsta i lejącą.

Rozdzielamy do miseczek lukier i barwimy go szczyptą kolorowych barwników.

Gdy bezy będą już zimne dekorujemy lukrem bałwanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 03.09.2015 20:31
Fajne te bałwanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak