Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone - drożdżowe pierogi z piekarnika z kurczakiem i brokułem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 g
drożdże świeże 25 g
mleko 1 1/3 szklanki
olej 3 łyżki
sól

Farsz

pierś z kurczaka 500 g
brokuł 1 szt
pieczarki 400 g
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat
Bazylia suszona Prymat

Porada

Można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Następnego dnia można odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone - drożdżowe pierogi z piekarnika z kurczakiem i brokułem

1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, wlać mleko, olej i drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.

2. Farsz: Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować na pół miękko. Pieczarki pokroić w plasterki i udusić. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na małej ilości oleju, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, ziołami i usmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzony brokuł i pieczarki. Wymieszać i doprawić jeśli jest potrzeba.

3. Ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Każdą z części rozwałkować na cienkie koło. Na połowę każdego nałożyć nadzienie, zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, farsz przykryć ciastem i uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi przełożyć na blaszkę. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 18:59
Dobre jedzenie.
ada.la 09.01.2015 21:51
ale tutaj pyszności
Konczi 09.01.2015 20:48
wyglądają cudnie i pewnie tak smakują :)
Renataj 09.01.2015 20:44
Uwielbiam drożdżowe pierożki z każdym farszem:)
dagita 09.01.2015 19:13
Polecam jeszcze wersję meksykańską :)
idealme 09.01.2015 18:23
bardzo smaczne
IKrakowianka 09.01.2015 18:04
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak