Chałka żydowska

Chałka żydowska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • woda letnia

    0,5 szkl
  • drożdże świeże

    40 g
  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • masło

    80 g
  • woda zimna

    4 łyżki

Do posmarowania

  • jajko

  • sezam

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chałka żydowska
W letniej wodzie rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i żółtko, cukier, zimną wodę oraz rozpuszczone letnie masło. Wyrobić mikserem do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i będzie miało jednolitą i gładką konsystencję. Ciasto wyjąć z misy. Misę posmarować olejem, włożyć ciasto z powrotem, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Krok 2 - Chałka żydowska
Przełożyć ciasto na blat wysypany mąką i podzielić na 6 równych części. Uformować kulki z ciasta i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Krok 3 - Chałka żydowska
Z każdej części ciasta uformować wałek o długości 50 cm
Krok 4 - Chałka żydowska
Zapleść warkocz. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową, odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami zimnej wody i posypać sezamem lub innymi ziarenkami.
Krok 5 - Chałka żydowska
Piec w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
alaaa
Ja zamoczyłam palec w jajku, sezamie i przyklejałam do chałki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

foczka-ks

20.04.2015 15:43
chałka smakowicie wyszła

ben-ka

10.01.2015 08:57
Mega apetyczna!!!!

Lucan

09.01.2015 18:36
trafiła do mojej książki! Dzięki :)

Janina

09.01.2015 18:23
Piękna i smaczna;)

Kolorowa

09.01.2015 17:17
idealny splot !

Alex_M

09.01.2015 16:03
upiekła się idealnie :)

Grazyna0211

09.01.2015 16:01
cudnie się upiekła

Edith85

09.01.2015 15:15
ale piękna :)aż chce się jesć oczami...

Wiktoria29

09.01.2015 15:02
piękna i taka złocista, aż szkoda kroić

Kuchnia Marty

09.01.2015 14:58
Mmm..aż ślinka leci! Pięknie wygląda i pewnie rewelacyjnie smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat