Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajgle tureckie - simit

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże suche 3 łyżeczki
mleko 200 ml
woda letnia 70 ml
jajko 1 szt
cukier 1 łyżka
sól 1,5 łyżeczki
sezam 100 g
woda letnia 100 ml
Syrop trzcinowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bajgle tureckie - simit

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić na 8 równych części.
Krok 1 - Bajgle tureckie - simit  foto
2
Z każdej części ciasta uformować wałek o długości około 60-70 cm.
Krok 2 - Bajgle tureckie - simit  foto
3
Wałek zwinąć na pół, skręcić i uformować bajgla dokładnie sklejając by się nie rozwinął.
Krok 3 - Bajgle tureckie - simit  foto
4
Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, robimy odstępy bo bajgle urosną. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wodę lekko podgrzać dodać syrop trzcinowy i wymieszać. Przed pieczeniem bajgle posmarować letnią wodą za pomocą pędzelka i posypać obficie sezamem.
Krok 4 - Bajgle tureckie - simit  foto
5
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Krok 5 - Bajgle tureckie - simit  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak