Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne kluski z makiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 400 g
MAK MIELONY 200 g
masło 50 g
mleko 3,2% 250 ml
wiórki kokosowe 3 łyżki
sok z pomarańczy 3 łyżki
orzechy włoskie 1 szklanka
żurawina suszona 1 szklanka
morele suszone 1 szklanka
skórka pomarańczowa 2 szt.
miód płynny 3/4 szklanki

Porada

W ten sposób przygotowaną masę można wykorzystać również do drożdżówek i makowców. Dodatki jakie do niej dodamy zależą od tego co lubimy i co mamy w domu.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne kluski z makiem

Morele namoczyć w przegotowanej wodzie przez 12 godzin. Żurawinę namoczyć przez 30 minut. Orzechy uprażyć na suchej patelni.

W rondlu roztopić masło, dodać mak i chwilę podprażyć, stale mieszając. Dodać kokos i mleko. Przykryć i na małym ogniu gotować kilka minut, aż mak wypije płyn. Od czasu do czasu zamieszać, dodać sok z pomarańczy. Do gotowej masy wlać miód, tyle, by według naszej oceny masa była wystarczająco słodka. Następnie wsypać orzechy, żurawinę, pokrojone w plasterki morele i skórkę z pomarańczy.
Tak przygotowaną masę możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce. Z makaronem połączyć tuż przez podaniem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 08.02.2017 18:13
Robię co roku takie kluski według babcinego przepisu, ale w skromniejszej wersji.
Stenka 24.12.2015 14:05
smaczne danie wigilijne
wwwiolka 07.01.2015 20:02
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak