Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gramów
masło 150 gramów
cukier brązowy 100 gramów
ksylitol 7 łyżek
jajko 2 szt.
żółtko jajek 1
mleko 2% 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Lukier

białko 1 szt.
cukier puder
sok z cytryny

Reszta składników

powidła śliwkowe
orzechy włoskie

Porada

Dodałam kieliszek amaretto i kieliszek brandy do ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi

Kroki postępowania

1
Masło roztapiamy w rondelku. Studzimy je.
Krok 1 - Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi foto
2
Jajka ubijamy z cukrem i ksylitolem. Robiłam dwa pierniki, w przepisie składniki na jeden.
Krok 2 - Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi foto
3
Sypkie składniki mieszamy ze sobą: mąka przesiana, soda oczyszczona, przyprawa do piernika, kakao, cynamon. Do jajecznej masy dodajemy letnie mleko i powoli dodajemy sypkie składniki.
Krok 3 - Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi foto
4
Mieszamy mikserem, dodajemy roztopione masło. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do masy.
Mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4 - Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi foto
5
Blaszkę keksówkę smarujemy masłem.
Krok 5 - Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi foto
6
Wlewamy masę do keksówek.
Krok 6 - Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi foto
7
Pieczemy piernik w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę.
Krok 7 - Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi foto
8
Ostudzone ciasto przekrawamy i smarujemy powidłami.
Krok 8 - Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi foto
9
Przygotowujemy lukier dodając do białka cukier puder i łyżeczkę soku z cytryny. Masa ma być gęsta.

Piernik smarujemy obficie lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Wyśmienicie smakuje nawet po kilku dniach.
Smacznego :)
Krok 9 - Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 10.01.2015 17:07
doskonale wygląda
norweska20 07.01.2015 00:12
apetycznie.....
sloneczko1 06.01.2015 23:24
Idealne na świąteczny stół. Kusi aromatem i wyglądem
Zdzisław 06.01.2015 21:11
takie ciasta lubię
Hrabina w kuchni 06.01.2015 21:10
Apetycznie się prezentuje.
Malinka 06.01.2015 21:10
Prezentuje się bardzo apetycznie, super!
wyattearp 06.01.2015 21:06
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak