Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FAWORKI KARNAWAŁOWE / CHRUST

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
spirytus 1 łyzka
żółtko jajek 2 szt
śmietana kwaśna 100 g
sól 1 szczypta
smalec 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: FAWORKI KARNAWAŁOWE / CHRUST

Mąkę mieszamy ze śmietaną ( siekając nożem ).

Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli, dokładnie wyrabiamy ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).

Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół i przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut.

Rozwałkowujemy na cieniutki placek, kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.

Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.

Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy obficie cukrem pudrem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 07.01.2015 00:25
pysznie wyglądają ;)
anemon 06.01.2015 22:10
Jak karnawał, to muszą być faworki.
pajbek 06.01.2015 19:56
pyszne :-)
kasiaw 06.01.2015 17:15
uwielbiam je
Katarzyna59 06.01.2015 16:37
bardzo smaczne faworki
Wiktoria29 06.01.2015 16:29
sezon karnawałowy czas zacząć pysznymi faworkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak