Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki mięsne z sosem pieczarkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta 1 głowka
ryż 40 dag
mięso 40 dag ugotowane
cebula 1 średnia
tłuszcz
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na sos pieczarkowy

pieczareki całe 30 dag
oliwa 2 łyżki
mleko 3,2% 3,5 szklanki
mąka pszenna 2,5 łyżki
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki mięsne z sosem pieczarkowym

Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy . Następnie usunąć głąb i złożyć liście ścinając ich twarde części .Ryż ugotować na sypko. Mięso zmielić w maszynce .Cebulę pokroić i usmażyć. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Jeżeli masa jest za sucha można dolać trochę rosołu. Gołąbki ułożyć na blachę i wstawić do piekarnika na 60-70 minut i miec w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie sosu pieczarkowego
Pieczarki oczyścić, pokroić według uznania i usmażyć pod przykryciem na oliwie do momentu aż ściemnieją, zmiękną i puszczą soki. Następnie przełożyć do wyższego naczynia, wlać 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzać.
W tym czasie w pozostałym mleku rozmieszać mąkę. Naczynie z pieczarkami zdjąć z ognia, wlać mleko z mąką (jeśli są grudki, wlewać przez sitko), wymieszać. Podgrzać do lekkiego wrzenia. Dodać wodę, jeśli sos jest zbyt gęsty. Po podgrzaniu dodać śmietanę i wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 06.01.2015 17:16
polecam są przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak