Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka ze słoika

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 800 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka ze słoika

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przekładamy do miski.
Krok 1 - Mielonka ze słoika foto
2
Dodajemy przyprawy i żelatynę. Do mięsa dodajemy sól.
Krok 2 - Mielonka ze słoika foto
3
Następnie obieramy czosnek i dodajemy do mięsa przeciśnięty przez praskę.
Krok 3 - Mielonka ze słoika foto
4
Dodajemy resztę składników oprócz liści laurowych i mieszamy całość.
Krok 4 - Mielonka ze słoika foto
5
Tak przygotowane mięso wkładamy do słoików do wysokości 3/4, staramy się ugnieść je, żeby dość ciasno włożyć. Na wierzch do każdego słoika wkładamy liść laurowy. Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką. Nalewamy do niego wody do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy i zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 50 minut na małym ogniu. Zostawiamy słoiki z mięsem w garnku do ostygnięcia na całą noc najlepiej. Następnie wstawiamy znowu na 50 minut. Gdy słoiki ostygną wkładamy je do lodówki.
Krok 5 - Mielonka ze słoika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.01.2015 17:55
też taką robię
Bernadeta1 06.01.2015 14:45
smaczny zapasik ! !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak