Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Poznajcie przepis na amerykańskie pączki z dziurką, czyli donutsy. Są równie pyszne jak na nasze polskie pączki z marmoladą.

Składniki:

Składniki na amerykańskie pączki:

mąka pszenna typ 450 450 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 140 gramów
Sól kamienna spożywcza jodowana 0,5 łyżeczki
mleko 200 mililitrów
jajko 2 sztuki
olej 3 łyżki
aromat waniliowy 1 łyżeczka

Składniki na lukier:

cukier puder 100 gramów
gorąca woda 2-3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
aromat waniliowy 0,5 łyżeczki

Dodatkowo:

olej do smażenia
skórka pomarańczowa kandyzowana
wiórki kokosowe
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką

Pomysłów na podanie amerykańskich pączków jest wiele. W tym przepisie proponuję podanie ich z domowym lukrem i udekorowane kolorową posypką lub kandyzowaną skórką z pomarańczy. Ale te donutsy są smaczne - mniam.

Przygotowanie ciasta na Donuts:

1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Dodajemy roztrzepane jajka, olej, aromat waniliowy i mleko. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut.

2. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem wycinamy dziurki.

3. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.

Przygotowanie lukru:

1. Cukier puder ucieramy do gładkości z 2-3 łyżkami gorącej wody, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym. Gęstość lukru regulujemy przez zwiększenie ilości wody lub cukru pudru.

2. Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką zanurzamy do połowy w lukrze, jeśli chcemy dekorujemy posypkami lub kandyzowaną skórką pomarańczowa.

Wolicie amerykańskie pączki z dziurką czy nasze polskie rumiane pączki? Napiszcie w komentarzu pod tym przepisem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 12.01.2015 22:09
bardzo apetyczne zdjęcia !
Klausia 09.01.2015 22:02
wyglądają wspaniale :)
dollce 07.01.2015 00:30
pysznie wyglądają, aż ślinka cieknie ;)
aisoglam 06.01.2015 21:15
Przepysznie wyglądają :)
Kolorowa 06.01.2015 19:02
Wyglądają jak z ciasta ptysiowego
bietka 06.01.2015 15:32
pyszności :)
Malinka 06.01.2015 15:29
Moje dzieciaki (czyt. mężczyźni) za nimi przepadają :)
2milutka 06.01.2015 15:05
apetyczny wypiek i sliczne zdjęcie:)
IwonaDD 06.01.2015 14:42
pyszne i piękne
iziona 06.01.2015 14:36
Robiłam ostatnio tez takie słodkości
Konczi 06.01.2015 14:28
pyszniutkie :D
w mojej kuchni 06.01.2015 14:11
ale pyszności i po wycięciu krążki też do zjedzenia zrobione...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak