Przepis i sposób przygotowania na: Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką
Pomysłów na podanie amerykańskich pączków jest wiele. W tym przepisie proponuję podanie ich z domowym lukrem i udekorowane kolorową posypką lub kandyzowaną skórką z pomarańczy. Ale te donutsy są smaczne - mniam.
Przygotowanie ciasta na Donuts:
1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Dodajemy roztrzepane jajka, olej, aromat waniliowy i mleko. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
2. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem wycinamy dziurki.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.
Przygotowanie lukru:
1. Cukier puder ucieramy do gładkości z 2-3 łyżkami gorącej wody, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym. Gęstość lukru regulujemy przez zwiększenie ilości wody lub cukru pudru.
2. Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką zanurzamy do połowy w lukrze, jeśli chcemy dekorujemy posypkami lub kandyzowaną skórką pomarańczowa.