Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowy kajmakowiec z cappuccino

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
barwnik spożywczy czerwony

Krem

mleko 3,2% 1/2 litra
budyń śmietankowy 1 torebka
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
masło lub margaryna 3/4 kostki
żółtko jajek 1 sztuka
kajmak 1 puszka
krakersy 150 g
herbatniki 150 g
czekolada mleczna 100 g

Pianka cappuccino

śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 3 łyżki
cappuccino orzechowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Różowy kajmakowiec z cappuccino

Kroki postępowania

1
Ciasto: białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania cukier, dodajemy żółtka jaj miksujemy pod koniec stopniowo wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy.
Krok 1 - Różowy kajmakowiec z cappuccino foto
2
Krem:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem. Pianka cappuccino: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec puder i kawę cappuccino, delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Różowy kajmakowiec z cappuccino foto
3
Przełożenie: Różowy biszkopt smarujemy kremem układamy krakersy smarujemy karmelem przykrywamy herbatnikami
Krok 3 - Różowy kajmakowiec z cappuccino foto
4
na to wykładamy piankę kawową, posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą. Chłodzimy całą noc w lodówce.
Krok 4 - Różowy kajmakowiec z cappuccino foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 07.01.2015 21:44
pięknie wygląda
kasienka23 06.01.2015 17:40
Wygląda bardzo apetycznie!
caralajna 06.01.2015 15:26
mmm... czysta rozpusta ;)
IwonaDD 06.01.2015 14:43
super kolory
Konczi 06.01.2015 14:05
wygląda świetnie !
tomek18 06.01.2015 13:34
ale by sie zjadło kawałeczek takiego ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak