Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z gruszkami w syropie

4.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt z 5 jaj:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 5 łyżek
cukier kryształ 5 łyżek
margaryna do wysmarowania formy

Ciasto:

jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
budynie śmietnkowe 2 opakowania
gruszki w zalewie 1 puszka

Krem:

mleko 3,2% 1/2 litra
cukier kryształ 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 16 gramów
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 250 gramów

Porada

Wymiary blaszki do pieczenia: 24x34cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z gruszkami w syropie

1. Upiec biszkopt z 5 jaj: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

2. Gruszki odcedzić, pokroić w paski.

3. 1 szklankę soku z gruszek zagotować, a w drugiej wymieszać 2 budynie i żółtko. Ugotować jak budyń z paczki. (jeśli nie ma tyle soku - uzupełnić wodą)

4. Pokrojone gruszki ułożyć na upieczonym przestudzonym biszkopcie.

5. Na ułożone gruszki wylać ugotowany ciepły budyń. Wygładzić dokładnie nożem, tak aby przykryć budyniem gruszki.

6. Sporządzić krem: Z 1/2l mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.

7. Na zimnym budyniu ułożyć rozsmarować masę. Polać z wierzchu polewą.

8. Polać z wierzchu polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 06.01.2015 10:20
apetyczne ciacho
Renata9 06.01.2015 09:45
smaczne ciacho
engie23 06.01.2015 09:44
z chęcią bym zjadła
msmariusz 06.01.2015 00:01
smakowicie wygląda
pajbek 05.01.2015 23:03
super ciasto :-)
wwwiolka 05.01.2015 22:48
Bardzo fajny przepis.
IlonaAlbertos 05.01.2015 22:46
Świetne ciasto.
Skotka 05.01.2015 22:18
Ślicznie wygląda:)
Adam/ZUB3R 05.01.2015 22:10
wygląda smacznie
Megg 05.01.2015 21:56
pysznie się prezentuje :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak