Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane faszerowane pory

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 4 (grube)
jajko 4
kiełbasa śląska 2 pętka
ser cheddar 150 g
dymki ze szczypiorkiem
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej 3 łyżki
śmietana 12% 4 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane faszerowane pory

Pory oczyściłem, odciąłem korzonki, przyciąłem ciemnozielone końce, opłukałem, włożyłem do osolonego wrzątku i obgotowałem 5 minut. Osączyłem, przeciąłem wzdłuż na połówki.
Dymkę oczyściłem, opłukałem, posiekałem razem ze szczypiorkiem i zeszkliłem na 2 łyżkach oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę kiełbasę i mieszając, smażyłem razem 3 minuty.
Odstawiłem z ognia, ostudziłem. Dodałem posiekane jajka na ugotowane na twardo, starty żółty ser, tartą bułkę i śmietanę. Farsz doprawiłem tymiankiem , solą oraz pieprzem.
Połówki porów ułożyłem w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania i napełniłem przygotowanym farszem. Zapiekałem 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 05.01.2015 16:43
Ciekawa propozycja :)
Ola1young 05.01.2015 16:33
fajne jedzonko :-)
soovka 05.01.2015 14:34
Wow! Wygląda bardzo kusząco!
Kluska_87 05.01.2015 13:21
super się prezentuje, na początku myślałam że to zapiekanki
aisoglam 05.01.2015 11:59
Fajna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak