konfitura morelowo-truskawkowa z amaretto

konfitura morelowo-truskawkowa z amaretto

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    1 kg
  • truskawki

    0,5 kg
  • amaretto

    1/4 szkl
  • cukier

    2-3 szkl
  • masło

    1,5 łyżki
  • woda

    0,5-1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Morele wypestkowałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wsadziłam do garnuszka, zasypałam cukrem. Gdy puściły sok dodałam masło i dusiłam na wolnym ogniu aż się rozpadły. Odstawiłam.
Następnego dnia umyłam truskawki, pozbawiłam szypułek, przekroiłam na pół (miałam duże, deserowe) i wrzuciłam do moreli. Całość gotowałam na najmniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na około 5 minut przed końcem dodałam amaretto.
Przełożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolciaf1990

11.01.2015 20:35
zjadłoby się taką wspaniałość

Zdzisław

05.01.2015 12:14
takie słodkości bardzo lubię

mirosława4

05.01.2015 11:26
smaczna taka domowa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat