Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona rolada boczkowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 1,5 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kminek Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
tymianek do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
ziele angielskie
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona rolada boczkowa

Kroki postępowania

1
Boczek możemy użyć świeży lub mrożony. Przekładamy go do miski, zalewamy wodą tak, żeby go przykryła, dodajemy sól do peklowania i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na noc lub na co najmniej kilka godzin. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i nacieramy nim mięso. W moździerzu ucieramy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodajemy pokruszone liście laurowe, pieprz mielony, kminek, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie. Tak wymieszanymi przyprawami nacieramy mięso i odstawiamy je jeszcze na około 2 godziny.
Krok 1 - Pieczona rolada boczkowa  foto
2
Następnie boczek zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem. Układamy go w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojoną cebulę, podlewamy boczek wodą, przykrywamy papierem do pieczenia.
Krok 2 - Pieczona rolada boczkowa  foto
4
Pieczemy przez około 90 minut w temp. 200 stopni. W trakcie pieczenia zdejmujemy papier z wierzchu, żeby rolada ładnie się zrumieniła.
Krok 3 - Pieczona rolada boczkowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 06.01.2015 15:40
Dziękuję. Misiu, mąż przed Świętami kilka sklepów odwiedził, żeby odpowiednie mięsko znaleźć :)
dodi 05.01.2015 13:37
ale ładny boczuś
Michał2 05.01.2015 11:22
świetnie wygląda;)
Wacław 05.01.2015 10:02
pysznie przygotowane mięsko :-)
migotka28 04.01.2015 23:42
wspaniała rolada, w przekroju wygląda znakomicie
Małgorzata Pin 04.01.2015 22:01
podobną roladę robiłam na święta i jest rewelacyjna polecam
misia53 04.01.2015 20:49
Wow! ale rolada, ale i boczuś taki chudziutki, piękny nie zawsze można taki trafić. Świetnie to zrobiłaś.
R'n'G Kitchen 04.01.2015 20:38
Boczek ,to ja w każdej postaci. Mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak