Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

skórka pomarańczowa w cukrze...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomarańcza 6 sztuk
woda 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
żelfix 2 łyżki

Porada

podobnie można zrobić skórki cytrynowe...

Przepis i sposób przygotowania na: skórka pomarańczowa w cukrze...

pomarańcze obrać, skórki włożyć do naczynia i zalać zimną wodą

moczyć skórki 2 dni i każdego dnia zmieniać wodę 4 razy - pozbywamy się spryskanych chemikalii ze skórki

z tak wymoczonych skórek szybko się usunie białe albedo, usuwamy ostrym nożem tak jak filetowanie np. ryby

do rondelka wsypać cukier, sok z cytryny, wodę, pokrojone w kosteczki skórki pomarańczowe i gotować na średnim ogniu z 5 minut mieszając

wsypać żelfix 3:1 i z 2 minuty gotowac mieszając, włożyć do wyparzonego słoiczka i mocno zakręcić

przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce - doskonały dodatek do ciast, deserów, kompotu.................SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.01.2015 14:00
zawsze się przyda taka skorka, super
jola91 04.01.2015 21:46
Bardzo przydatny przepis
fotoviderek 04.01.2015 20:55
Przydatny dodatek :)
IwonaDD 04.01.2015 18:15
super do wypieków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak