Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z orzechami

5.0
(108)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Miodownik z orzechami to przepis na ciacho bez którego trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Najlepiej przygotujcie ciasto 2-3 dni wcześniej, aby porządnie nawilgło. Wtedy będzie smakowało wyśmienicie. 

Składniki:

Ciasto miodowe:

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 0,5 kostki
cukier 0,5 szklanki
śmietana 18% 2 łyżki
jajko 2 sztuki
miód prawdziwy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Masa orzechowa:

orzechy włoskie 300 gramów
cukier 0.5 szklanki
margaryna 0,5 kostki
miód prawdziwy 3 łyżki

Krem śmietankowy:

mleko 3,2% 0,5 litra
budyń śmietankowy 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 0,5 szklanki
masło lub margaryna 0,75 kostki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z orzechami

Jak przygotować miodownik z orzechami? Poniżej przedstawiony został sposób przygotowania krok po kroku:

- sprawdzony przepis na ciasto miodowe,

- z chrupiącym dodatkiem w postaci orzechów,

- idealne na święta i inne okazje.

Kroki postępowania

1

Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem, dodać posiekaną margarynę (schłodzoną prosto z lodówki), wbić jajka, dodać śmietanę oraz miód i zagnieść szybko ciasto.

Krok 1 - Miodownik z orzechami foto
2

Ciasto podzielić na dwie części, wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia (o wymiarach 30x40 cm) wyłożone papierem pergaminowym. Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 15 minut.

Krok 2 - Miodownik z orzechami foto
3

Masa orzechowa: Orzechy lekko rozdrobnić tłuczkiem do mięsa, ale nie na miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem, wsypać orzechy, dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować przez około 10 minut.

Krok 3 - Miodownik z orzechami foto
4

Gorącą masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut, tak jak pierwsze ciasto. Tak przygotowane placki wystudzić.

Krok 4 - Miodownik z orzechami foto
5

Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego mleka wlać roztwór i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko.

Przełożyć miodownik schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.

Krok 5 - Miodownik z orzechami foto

Polecam też wypróbować przepis na świąteczny murzynek. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 04.01.2015 22:04
ulubione ciasto mojej teściowej, niebo w "buzi"
Hrabina w kuchni 04.01.2015 21:53
Przepyszne ciasto.
misia53 04.01.2015 21:46
Świetne miodowe ciasto
wyattearp 04.01.2015 20:32
super ciacho
Monika-twin 04.01.2015 20:05
Superciasto.
Kuchnia Marty 04.01.2015 19:14
Uwielbiam! Super przepis i piękne zdjęcia
Wiktoria29 04.01.2015 18:57
rewelacyjny , bardzo dobre ciasto
Ania84 04.01.2015 18:52
apetyczne ciacho a te orzeszki.... :) mmmmmm pycha
Ada-Gaba 04.01.2015 18:42
pyszne ciasto
IwonaDD 04.01.2015 18:16
wspaniałe ciasto!!!!!!
bietka 04.01.2015 17:57
bardzo pyszne ciacho :)
Pietruszka 04.01.2015 17:42
pyszne ciasto
alaaa 04.01.2015 17:37
jakie pyszne ciasto :)
cooked 04.01.2015 17:25
ciasto idealne dla mnie
halina17 04.01.2015 17:25
Dobre ciasto.
gosia1988 04.01.2015 17:22
uwielbiam to ciasto :)
Bernadeta1 04.01.2015 17:17
Bardzo lubię takie ciasto
Jadwiga/Jaga85 04.01.2015 17:16
Coś pysznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak