Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasteczka bałwanki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciastka

masło 100 g
mąka pszenna 1 szkl
żółtko jajek 1 szt
śmietana 18 proc 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
aromat śmietankowy

dekoracja

masa cukrowa
perełki cukrowe
groszki czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasteczka bałwanki

Z podanych składników zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię i wsadziłam na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowałam na posypany mąką blacie. Wycięłam krążki.
Upiekłam w 180 stopniach do zrumienienia,
Z masy cukrowej uformowałam główki bałwanków.
Na ostygniętych ciasteczkach uformowałam z masy cukrowej rozpuszczony tułów. Przytwierdziłam główki. Noski to masa cukrowa z pomarańczowym barwnikiem. Z cukrowych perełek i czekoladowych groszków zrobiłam oczy, buzie i guziki.
Pozostawiłam do lekkiego stwardnienia masy cukrowej.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 04.01.2015 22:26
fajny przepis ;)
paula99926 04.01.2015 21:55
w Lubelskim odwilż, to i bałwany topnieją ;)
Hrabina w kuchni 04.01.2015 15:57
Te bałwany są świetne. Odwilż je dopadła :)))
cukiereczek 04.01.2015 15:35
zabawne ciasteczka
aginaa 04.01.2015 14:48
wspaniale ciastka
Justi2401 04.01.2015 14:42
jakie fajniutkie :)
molanka 04.01.2015 14:36
bardzo pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak