Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pootwierane pierożki z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 30 dag
jajko 1 szt
śmietana gęsta 4 łyżki
margaryna 4 łyzki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól i pieprz
seler nać pól łyżeczki, suszony

Farsz

pieczarki 6-7 dużych szt
jajko ugotowane na twardo 2 szt
cebula biała 1 szt
sól i pieprz
natka pietruszki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pootwierane pierożki z pieczarkami

Przygotowujemy farsz:
Cebulkę drobno kroimy podsmażamy na oleju następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i smażymy do momentu aż woda odparuję zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych pieczarek dodajemy sól, natkę, pieprz i drobniutko posiekane jajka.
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm ,szklanką wycinamy krążki na których układamy trochę farszu i zlepiamy brzegi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.30 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 06.04.2015 09:46
ciekawe pierożki
agnieszka214 04.01.2015 15:24
smacznie sie zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak