Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt ciemny

  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka

    3/4 szkl
  • olej

    4 łyżki
  • kakao

    3 łyżeczki
  • ocet

    1/2 łyzki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżki

Biszkopt jasny

  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • olej

    4 łyżki
  • ocet

    1/2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżki

Wkładka serowa

  • ser biały

    50 dag
  • jajka

    5 szt
  • cukier puder

    15 dag
  • cukier waniliowy

    1 op
  • margaryna

    10 dag
  • budyń waniliowy

    2 łyżki

Masa brzoskwiniowa

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 op

Masa budyniowa

  • mleko

    500 ml
  • budyń waniliowy

    2 op
  • cukier

    4 lyżki
  • masło

    1 kostka

Dodatkowo

  • polewa czekoladowa

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym
Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawać olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 2 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym
Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewać olej. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać ocet i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wym. 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 3 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym
Wkładka serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dokładnie utrzeć. Dodać zmielony ser oraz budyń. Utrzeć. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 4 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym
Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem. Mus przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Krok 5 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym
Masa budyniowa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W odlanym mleku wymieszać budynie oraz cukier. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać, gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć.
Krok 6 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym
Na ciemny biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, wyrównać. Położyć ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarować drugą część masy budyniowej. Na to wyłożyć gęstą masę brzoskwiniową, wyrównać. Wierzch przykryć biszkoptem jasnym. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu. Gęstą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Całość posypać kolorowymi perełkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia56

08.11.2016 10:16
super ciasto;)

adelajda

05.01.2015 17:42
Pyszne do kawki :))

Hrabina w kuchni

04.01.2015 15:59
Świetne ciasto.

agnieszka214

04.01.2015 15:28
rewelacyjny pomysł na ciacho

RenataZ-et

04.01.2015 15:14
wygląda rewelacyjnie

cukiereczek

04.01.2015 15:07
apetyczne ciasto mniam

as28

04.01.2015 15:05
mniam mniam

molanka

04.01.2015 14:37
bardzo apetyczne

Janina

04.01.2015 14:09
Pyszne ciacho;)

Wiesława1

04.01.2015 14:09
Chętnie bym się wprosiła na kawkę z takim dodatkiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat