Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicy z suszonymi grzybami i kapustą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka 2 szklanki
jajko 1 szt
woda ciepła 3/4 szklanki

Farsz

soczewica czerwona 1 szklanka
grzyby suszone 5 dag
kapusta kiszona 1 szklanka
cebula 1 szt
olej 3 łyżki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicy z suszonymi grzybami i kapustą

Soczewice płuczemy, zalewamy wodą około 2 cm powyżej i gotujemy około 20 minut. Grzyby namoczone dzień wcześniej gotujemy do miękkości, osączamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekane grzyby i dusimy kilka minut. Kapustę płuczemy, kroimy , zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy kminek i gotujemy do miękkości. Mieszamy wszystkie przygotowane składniki farszu, doprawiamy solą i pieprzem.
Z podanych składników na ciasto pierogowe zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, wycinamy przy pomocy foremki lub szklanki placuszki. Na każdy nakładamy trochę farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy porcjami w osolonej wodzie przez około 3 minuty po wypłynięciu. Ugotowane podsmażamy na rumiano na oleju

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 06.01.2015 21:14
uwielbiajm je
mitek111 04.01.2015 11:52
Nigdy nie próbowałam ale na ich widok muszę je zrobić
pestka 04.01.2015 11:21
koniecznie muszę takie zrobić
MałaMi89 04.01.2015 11:03
Na pewno by mi smakowały, bo lubię soczewicę :)
Lis 04.01.2015 10:51
Smakowity pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak