Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy makowiec

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO POMARAŃCZOWE

skórka pomarańczowa 2 szt
cukier 3/4 szkl
sok z pomarańczy 1/2 szkl
jajko 4 szt
maślanka 1/4 szkl
masło 100 g
mąka pszenna 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

MASA MAKOWA

mak 250 g
mleko 3 1/2 szkl
budyń śmietankowy 1 op
cukier 1 szkl
masło 100 g
skórka pomarańczowa 1 szt
olejek pomarańczowy

POLEWA

kakao 1 łyżka
cukier puder 1/4 szkl
woda 2 łyżki
czekolada mleczna 50 g
masło 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy makowiec

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotować ciasto pomarańczowe, którego składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Otartą skórkę z pomarańczy rozetrzeć z cukrem, aż stanie się pomarańczowy.
Krok 1 - Pomarańczowy makowiec foto
2
Jajka, maślankę, sok i rozpuszczone masło umieścić w jednej misce. Roztrzepać trzepaczką i dodać pomarańczowy cukier.
Krok 2 - Pomarańczowy makowiec foto
3
W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać do mokrych składników i połączyć.
Krok 3 - Pomarańczowy makowiec foto
4
Gotowe ciasto przelać do formy 23x33 z papierem do pieczenia na dnie. Piec w 180*C przez 40min. Ciasto wystudzić i przekroić na pół. Najprawdopodobniej w cieście wyrośnie "górka", którą można ściąć.
Krok 4 - Pomarańczowy makowiec foto
5
Mak zaparzyć 2 szklankami mleka i odstawić na ok 2godziny. Zmielić do garnka razem z mlekiem. Wsypać cukier, skórkę z pomarańczy, masło i resztę mleka. Przy czym należy trochę odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy.
Krok 5 - Pomarańczowy makowiec foto
6
Mak doprowadzić do wrzenia i wlać budyń. Ugotować gęstą masę na koniec dodając parę kropel olejku pomarańczowego. Gorącą masą przełożyć ciasto pomarańczowe. Najlepiej w formie. Odstawić do wystudzenia.
Krok 6 - Pomarańczowy makowiec foto
7
Przygotować polewę zagotowując wodę z cukrem pudrem i kakao. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę oraz masło. Rozpuścić. Polać po cieście lub zrobić krateczkę. Smacznego!
Krok 7 - Pomarańczowy makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.12.2015 15:50
świetny wzorek :)
Bernadeta1 04.01.2015 23:01
wygląda przepysznie
malaczarna23 04.01.2015 16:48
rewelacyjny przepis
Hrabina w kuchni 04.01.2015 16:07
Bardzo mi się podoba :)
pestka 04.01.2015 15:16
wygląda cudnie!!
luna76 04.01.2015 12:42
fantastyczne ciacho!!!
Alex_M 04.01.2015 12:40
pysznie wygląda! :)
kasienka23 04.01.2015 12:31
świetnie wygląda!
patryska76 04.01.2015 12:17
Pyszne świąteczne ciacho :)
VioletoweKucharzenie 04.01.2015 12:12
znakomicie wyglada
MałaMi89 04.01.2015 11:05
Oryginalnie, niebanalnie.. Tak jak lubię :)
Wacław 04.01.2015 11:03
znakomity ten makowiec :-)
Krewa007 04.01.2015 10:53
pysznie się zrobiło:)
Krystyna32 04.01.2015 10:35
bardzo apetyczny
Agata3 04.01.2015 10:20
prezentuje się genialnie :)
Krzysztof15 04.01.2015 10:20
wyglada apetycznie
gosia56 04.01.2015 10:15
super ciasto;)
Habibi 04.01.2015 10:09
Piękne jest to ciacho :))) ...i ta misterna krateczka ... ach :)
caralajna 04.01.2015 09:57
wygląda bosko :)
Anna169Hosz 04.01.2015 09:50
Wygląda bardzo apetycznie!
Ola1984 04.01.2015 09:46
Świetne ciacho, z przyjemnością bym skosztowała :)
Wafelek2601 04.01.2015 09:44
Pyszne ciasto
rzelkazag 04.01.2015 09:43
I u Ciebie jeszcze świątecznie:)
Ewelina1991 04.01.2015 09:38
super się prezentuje
Konczi 04.01.2015 09:28
Zapachniało i się pysznie zrobiło .. Super wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak