Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • woda letnia

    1 szklanka
  • sól

    1 płaska łyżeczka

Farsz

  • kapusta kiszona

    1/2 kg
  • grzyby suszone

    30 dkg moczonych przez noc
  • cebula

    2 sztuki
  • margaryna

    5 dkg
  • sól

    do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie.
Krok 2 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 3 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 4 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Krok 5 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Wałkujemy na grubość ok 3 mm, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Obtaczamy w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni na którą będziemy je odkładać.
Krok 6 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
rzelkazag
Kapustę przed smażeniem możemy przepłukać w zimnej wodzie- będzie mniej kwaskowa. Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

09.01.2015 08:55
ślicznie wyglądają

kloruś

04.01.2015 11:48
chętnie bym się poczęstowała! wyglądają bardzo zachęcająco!

Mniam

04.01.2015 11:06
Za takimi pierożkami właśnie tęsknię. U mnie w domu mama robiła takie.

Ola1984

04.01.2015 09:47
Mniam, pyszne pierogi, jedne z moich ulubionych.

2milutka

04.01.2015 09:31
uwielbiam takie pierozki:)

Adamorek

04.01.2015 00:52
ślicznie zlepione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat