Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kiełbasa w osłonce

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1.5 kilograma
karkówka 400 gram
szynka wieprzowa 1 kilogram
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1. 1/2 łyżeczki
sól 2. 1/2 łyżeczki
ząbki czosnku 4 sztuki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
miód płynny 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda zimna 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kiełbasa w osłonce

Kroki postępowania

1
Boczek pokroić w cienkie paski. Szynkę i karkówkę zemleć w maszynce z siatką o dużych oczkach.
Krok 1 - Domowa kiełbasa w osłonce foto
2
Do mięsa dodać sól zwykłą i peklową, pieprz biały, majeranek i przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić w chłodne miejsce na 7 godzin.
Krok 2 - Domowa kiełbasa w osłonce foto
3
Miód, pieprz czarny, żelatynę i wodę dokładnie wymieszać.
przygotować osłonki termokurczliwe ( ok. 1.5 m) - na kilka minut namoczyć w zimnej wodzie.
Krok 3 - Domowa kiełbasa w osłonce foto
4
Mieszaninę wlać do zapeklowanego mięsa. mieszać ok 10 minut. Osłonkę z jednej strony ciasno zawiązać i napełniać mięsem, uważać by nie było powietrza. Po napełnieniu zawiązać dokładnie drugi koniec. Z podanej ilości mięsa wychodzi 3 kiełbasy o długości ok. 40 cm. Włożyć do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie włożyć do szerokiego garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień do minimum i parzyć kiełbasę w temp 80 - 85*C 2 godziny i 20 minut.
Krok 4 - Domowa kiełbasa w osłonce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 10.12.2016 00:24
wygląda jak krakowska czy żywiecka, ale o niebo lepiej :)
Andzia1977
Andzia1977 08.03.2015 17:43
nigdy nie robiłam sama takich wyrobów , ale na pewno jest pyszna
Jolanta40 10.01.2015 21:45
rewelacja, uwielbiam domowe wędliny
Skotka 04.01.2015 22:18
Pozostaje mi tylko potwierdzić, jest pyszna. Polecam:)
Kolorowa 04.01.2015 18:46
Na pewno jest pyszna i nie równa się ze sklepową !
Mama niejadka 04.01.2015 13:40
Domowa jest najsmaczniejsza :)
mysza75 04.01.2015 10:38
jaka fajna wędlinka
Krzysztof15 04.01.2015 10:23
pyszna kiełbaska
Anna169Hosz 04.01.2015 09:51
Dla mnie bomba!
adelajda 04.01.2015 08:29
domowa najlepsza :)
w mojej kuchni 04.01.2015 02:21
same pyszności do zjedzenia.. zabieram do ulubionych
Habibi 03.01.2015 23:56
wędlinki domowe mają te przewagę nad kupnymi, że wiadomo co się je ;)
Ania84 03.01.2015 23:29
pyszna :)
IlonaAlbertos 03.01.2015 21:54
Takie domowe są najlepsze.
Agata3 03.01.2015 21:49
taka domowa jest znakomita :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak