Przepis i sposób przygotowania na: „Kruszynka” z musem jabłkowym i kremem orzechowym
Masło dodać do mąki i posiekać nożem. Żółtka ubić z cukrem i otrzymaną masę połączyć z masłem, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto włożyć do lodówki. Po schłodzeniu podzielić na trzy części. Każdy z kawałków zetrzeć kolejno na tarce o grubych oczkach do brytfanki. Upiec trzy placki w temperaturze 160-180*C około 45 minut. Na jeden z placków wyłożyć białka ubite z cukrem i posypać siekanymi orzechami.
BEZA
Białka ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Uzyskaną masę wyłożyć przed upieczeniem na jeden z kruchych placków.
MUS JABŁKOWY
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do rondla i podgrzać na wolnym ogniu. Wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Połączyć z żelatyną. Ciepłym musem przełożyć dwa kruche placki. Wstawić do lodówki.
KREM
Pół litra mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie rozpuścić mąkę. Po zagotowaniu mleka dodać do niego zawiesinę, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia (ale nie gotować). Masło utrzeć, dodać krem i zmielone orzechy. Kremem orzechowym przełożyć ciasto, układając na wierzchu placek z bezą i orzechami.