Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Kruszynka” z musem jabłkowym i kremem orzechowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 3 szklanka
cukier 1 szklanka
masło 200 gram
żółtko jajek 5 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mus jabłkowy

jabłko winne 5-6 sztuka
cukier 4 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżka

Krem orzechowy

mleko 3,2% 2 szklanka
mąka pszenna 2 łyżka
mąka ziemniaczana 3 łyżka
cukier 0,5 szklanka
orzechy włoskie 200 gram
masło 200 gram

Beza na wierzch

białko 5 sztuka
cukier 1 szklanka

Porada

Aby ciasto było bardziej kruche, mąkę pszenną można w całości lub części zastąpić krupczatką.

Przepis i sposób przygotowania na: „Kruszynka” z musem jabłkowym i kremem orzechowym

CIASTO KRUCHE:
Masło dodać do mąki i posiekać nożem. Żółtka ubić z cukrem i otrzymaną masę połączyć z masłem, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto włożyć do lodówki. Po schłodzeniu podzielić na trzy części. Każdy z kawałków zetrzeć kolejno na tarce o grubych oczkach do brytfanki. Upiec trzy placki w temperaturze 160-180*C około 45 minut. Na jeden z placków wyłożyć białka ubite z cukrem i posypać siekanymi orzechami.

BEZA
Białka ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Uzyskaną masę wyłożyć przed upieczeniem na jeden z kruchych placków.

MUS JABŁKOWY
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do rondla i podgrzać na wolnym ogniu. Wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Połączyć z żelatyną. Ciepłym musem przełożyć dwa kruche placki. Wstawić do lodówki.

KREM
Pół litra mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie rozpuścić mąkę. Po zagotowaniu mleka dodać do niego zawiesinę, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia (ale nie gotować). Masło utrzeć, dodać krem i zmielone orzechy. Kremem orzechowym przełożyć ciasto, układając na wierzchu placek z bezą i orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 11.01.2015 12:28
To musi być pyszne ciasto
Stenka 09.01.2015 19:22
Smaczne, ale pracowite
Róża1 09.01.2015 19:16
wspaniałe ciasto !!!!!
Malgorzata549 09.01.2015 09:24
pyszny pomysł
Habibi 08.01.2015 17:07
Bardzo lubimy takie mieszane ciasta :)
luna76 04.01.2015 12:45
wow, bardzo smakowicie wygląda!!!
jola91 03.01.2015 22:51
Przyciąga wzrok i na pewno jest pyszne
Hrabina w kuchni 03.01.2015 22:50
Smaczne ciacho.
RenataZ-et 03.01.2015 22:14
rewelacyjne ciasto
IlonaAlbertos 03.01.2015 21:56
Świetnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak