Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe szarpańce

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe

pierś z kurczaka 1 sztuka
szpinak mrożony 2 kulki
pieczarki 10 dkg
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 250 ml
sól 1 płaska łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 300 gram

Dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe szarpańce

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i osuszamy na papierowym ręczniku. Mleko, jajko i gałkę muszkatołową mieszamy ze sobą. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by powstała bardzo gęsta masa.
Krok 1 - Szpinakowe szarpańce foto
2
Pieczarki kroimy w małe plastry (ja użyłam rozmrożonych) i razem z miękkim szpinakiem dodajemy do masy.
Krok 2 - Szpinakowe szarpańce foto
3
Na koniec dosypujemy kawałki kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 3 - Szpinakowe szarpańce foto
4
Masę nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiany kolor. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Szpinakowe szarpańce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 04.01.2015 21:17
Fajna propozycja obiadowa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak