Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowa strucla świąteczna

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 65 dag
kakao 1 łyżka czubata
drożdże świeże 35 g
mleko 3,2% 350 ml
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
cukier 120 g
pasta z wanilii 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
masło lub margaryna 70 g
sól szczypta

Masa makowa

mak 1,5 szklanki
mleko 3,2% 400 ml
cukier puder 3 łyżki
miód prawdziwy 2 łyżki
jajko 1 sztuka
rodzynki 1 łyżka
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka
morele suszone 1 łyżka-pokrojonych
orzechy włoskie 1 łyżka-mielonych
aromat migdałowy

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
aromat cytrynowy
skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowa strucla świąteczna

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło lub margarynę i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z kakao,oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Dwukolorowa strucla świąteczna foto
2
MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać.
Krok 2 - Dwukolorowa strucla świąteczna foto
3
PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem
Krok 3 - Dwukolorowa strucla świąteczna foto
4
rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów,
Krok 4 - Dwukolorowa strucla świąteczna foto
5
całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy około 35 minut w temp 170*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei.
LUKIER: Białko jaja ubić na sztywną pianę dodać przesiany cukier puder oraz olejek zmiksować na gładki lśniący lukier, udekorować zimne strucle, posypać skórką z pomarańczy.
Krok 5 - Dwukolorowa strucla świąteczna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 25.12.2016 19:11
pycha ciasto
pestka 25.12.2016 11:53
smaczne ciasto
Kolorowa 04.01.2015 18:47
Lubię takie ;)
Justi2401 04.01.2015 14:45
Piękna i na pewno pyszna :)
ben-ka 04.01.2015 10:34
Ciekawe ciasto, chętnie bym się poczęstowała:)
Renata22 03.01.2015 23:26
jaka piękna!
fotoviderek 03.01.2015 22:18
Świetne ciacho :)
asiczekz 03.01.2015 20:19
przepysznie wygląda
Katarzyna59 03.01.2015 20:09
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak