Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kokosowo- kawowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier kryształ 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka krupczatka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
sól 1 szczypta

Placek kokosowy

białko 14 sztuk
cukier puder 2 szklanki
wiórki kokosowe 400 gram
sól 2 szczypty

Masa kawowa

żółtko jajek 5 sztuk
jajko 1 sztuka
cukier puder 150 gram
margaryna 330 gram
kawa rozpuszczalna 3 łyżki rozpusz. w 2 łyżkach wody
spirytus 1 mały kieliszek

Wierzch

delicje 2 opakowania pomarańczowe
galaretka pomarańczowa 2 opakowania

Porada

Przy przekładaniu ciasta możemy nasączyć biszkopt odrobiną wody ze spirytusem. Przy pieczeniu placków kokosowych, pamiętajmy by dołożyć białka z masy kawowej, by nam później nie zostały kolejne do zużycia.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowo- kawowe

Kroki postępowania

1
Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier oraz żółtka, nadal ubijamy. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy przesiane przez siteczko mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników, powoli drewnianą łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy ok 25 minut w temp. 180 st C. (Do suchego patyczka)
Krok 1 - Ciasto kokosowo- kawowe foto
2
Placki kokosowe: Składniki rozdzielamy na 2 placki. Najpierw ubijamy 7 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok 30 minut w temp 180st C. To samo robimy z drugą porcją składników.
Krok 2 - Ciasto kokosowo- kawowe foto
3
Masa kawowa: Masło utrzeć do białości, najlepiej drewnianą pałką. W kąpieli wodnej roztrzepać żółtka i jajko, dodać cukier i ubijać trzepaczką, aż się całkowicie rozpuści, następnie dodać rozpuszczoną kawę. Masy nie możemy zagotować! Gorącą przekładamy do miski z zimną wodą i nadal ubijamy. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem. Dodać spirytus. Masę dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje.
Krok 3 - Ciasto kokosowo- kawowe foto
4
Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka.
Krok 4 - Ciasto kokosowo- kawowe foto
5
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Krok 5 - Ciasto kokosowo- kawowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 03.01.2015 15:43
smaczny deser
misia53 03.01.2015 14:43
wygląda wyśmienicie
2milutka 03.01.2015 11:28
Pysznie Asiu:)
marcia7 03.01.2015 11:22
elegancko wygląda
Stenka 03.01.2015 10:55
apetycznie wygląda
Wiktoria29 03.01.2015 10:28
ciekawe ciacho
jola1508 03.01.2015 08:59
Myślę, że smakuje super!
cukiereczek 03.01.2015 08:13
wspaniałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak