Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z likierem na zimno

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa

serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 330 g
masło miękkie 125 g
cukier puder 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczka
woda zimna 1/2 szklanka
likier adwokat 350 ml

Polewa

likier adwokat 150 ml
woda zimna 1/4 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczka

Spód

biszkopty okrągłe 120 g

Porada

Zamiast biszkoptów można użyć herbatników lub upiec samodzielnie biszkopt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z likierem na zimno

Blachę lub inne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spodzie ułożyć biszkopty.

Przygotowanie masy:
Żelatynę zalać zimną wodą.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem.
Naczynie z żelatyną umieścić nad kąpielą wodną i powoli podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia- nie dopuścić do zagotowania. Odstawić do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubić mikserem.
Do masła dodawać porcjami likier, następnie serek oraz ubitą śmietanę.
Na koniec cały czas miksując wlewać ostrożnie małym strumieniem żelatynę.
Masę wstawić do lodówki. Już tężejącą rozprowadzić na biszkoptach i wstawić do lodówki.

Polewa:
Żelatynę zalać wodą i odczekać kilka minut aż napęcznieje.
Następnie umieścić naczynie z żelatyną nad kąpielą wodną i rozpuścić.
Żelatynę połączyć z likierem i schłodzić.
Tężejącą polewą polać ciasto i wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 03.01.2015 01:50
takie ciasta bardzo lubię zjeść
Adam/ZUB3R 02.01.2015 20:10
smaczne ciasto
Aleksandra/Olcia 02.01.2015 19:39
pycha mniam
Ada-Gaba 02.01.2015 18:32
poproszę kawałeczek : )
cukiereczek 02.01.2015 17:51
zdjęcie zachęca do zrobienia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak