Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z likierem na zimno
Na spodzie ułożyć biszkopty.
Przygotowanie masy:
Żelatynę zalać zimną wodą.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem.
Naczynie z żelatyną umieścić nad kąpielą wodną i powoli podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia- nie dopuścić do zagotowania. Odstawić do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubić mikserem.
Do masła dodawać porcjami likier, następnie serek oraz ubitą śmietanę.
Na koniec cały czas miksując wlewać ostrożnie małym strumieniem żelatynę.
Masę wstawić do lodówki. Już tężejącą rozprowadzić na biszkoptach i wstawić do lodówki.
Polewa:
Żelatynę zalać wodą i odczekać kilka minut aż napęcznieje.
Następnie umieścić naczynie z żelatyną nad kąpielą wodną i rozpuścić.
Żelatynę połączyć z likierem i schłodzić.
Tężejącą polewą polać ciasto i wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki.